Fra undergrund til anerkendt:
Svært at finde formen
Siden han var 12-13 år, har Gunnar Wille vidst, at han ville være kunstner. Allerede dengang stod det ikke helt klart, hvilket område han ville beskæftige sig med.
Han overbeviste dog sig selv om, at han ville være kunstmaler, så han søgte ind på kunstakademiet. Det var i midten af 60'erne, og der gik ikke lang tid, før ungdomsoprøret vendte op og ned på alting.
"Med musikken og Beatles kom der sådan en underlig forestilling om, at kunst skulle være noget for folket. Pludselig var det at male sådan noget underligt noget, i min egen forestilling umuligt," forklarer Gunnar Wille.
Han opgav maleruddannelsen og begyndte i stedet at lave tegneserier, for det var et mere folkeligt udtryk.
"Jeg havde en idé om, at jeg ville lave tegneserier, som Bob Dylan og Beatles lavede musik. Det skulle både være meget populært, men også have store kunstneriske kvaliteter."
De første var deciderede undergrunds-tegneserier, som Gunnar Wille lavede sammen med forfatteren Jannick Storm. De hed "Parakurt: Agent A-38." Det blev også til en større bog, der hed "Operation Hubert."
"Jeg var sikker på, da jeg havde lavet den, at jeg ville blive verdensberømt. Den solgte i 500 eksemplarer - meget nedslående. Så jeg tænkte, de her tegneserier dur simpelthen ikke. Jeg kan ikke lave tegneserier. Og det tror jeg, jeg havde fuldstændig ret i at tænke. Det er ikke nogle gode tegneserier."
"Jeg klarede mig rigtigt dårligt i skolen og blev stemplet som halvidiot. Men jeg kunne tegne, og når der er noget, man er god til, så må man jo gå den vej."
- hør lydklippet (0:35)
...tilbage til hovedhistorien
Tekst og Fotos:
Michael Kistrup og Morten Juul